divendres, 23 de setembre del 2011

La llengua i el llenguatge


El dia 23 de setembre, a la classe de COED, vam parlar sobre les diferències entre una llengua i un llenguatge.


Abans de poder començar a diferenciar un de l'altre, a casa vam haver de llegir un article de deures que tractava sobre aquest tema (TUSON, J. (1984). Lingüística. Barcelona: Barcanova (p.45-50) ). Una vegada  llegit, a clase vam passar a diferenciar llengua i llenguatge



El llenguatge no és només l'instrument que fem servir per comunicar-nos. La complexitat d'aquest va molt més enllà. És la facultat humana de poder comunicar els propis pensaments o sentiments a un receptor o interlocutor mitjançant un sistema o codi determinat de signes auditius i vocals.

El llenguatge humà es pot diferenciar del llenguatge de les altres espècies animals, primerament per la quantitat d'utilització d'aquest, també per la qualitat, ja que el llenguatge humà posseeix diversos nivells: discurs, oració, sintagma, morfema i fonema. A més a més ens dóna la possibilitat de crear. Per tant només els humans posseïm un llenguatge tan complex i ric que ens deixa expressar situacions, sensacions, idees... inclús fer referència a fets o coses absents en aquell moment. També ens permet l’expressió lliure i interior i és la causa del diàleg que mantenim amb nosaltres mateixos.

Gràcies a aquests factors podem afirmar que només els éssers humans gaudim d’un llenguatge complex i elaborat que ens permet l’expressió verbal de sensacions, situacions, idees.. etc i a més fa que sigui possible fer al•lusió a elements i situacions absents en un precís moment.

El llenguatge presenta diverses manifestacions en les diferents comunitats del nostre planeta. Aquestes manifestacions són el que coneixem com una llengua o idioma, com l’Espanyol, l’Anglès o el Francès. La llengua es un sistema de signes propi d’una comunitat la finalitat de la qual és la comunicació verbal o escrita.

El llenguatge sempre està concretat amb una llengua, i a través de la llengua es transmet de generació en generació la memòria d'un poble, d'una civilització, tradicions,llegendes d'una comunitat. Tots aquest coneixements estan impregnats en la mateixa llengua, tanmateix tota la basant científica i tècnica, seria inexplicable sense la seva pròpia llengua.
 La llengua també crea identitat a les persones, és necessària i fonamental per desenvolupar un discurs, per tant és impossible pensar sense el suport d'una llengua.

Per acabar, destacar que depenent de la finalitat de la nostra parla, el llenguatge tindrà una funció o una altra.

Bibliografia: TUSON,J (1984). Lingüística. Barcelona: Barcanova (p45-50)


dimarts, 20 de setembre del 2011

Delicious

Avui  dimarts 20 de Setembre a la classe de GTIC , hem aprés com millorar el nostre Bloc  a partir d'eines a disposició de tothom.


Pel que fa el Bloc se'ns ha explicat de forma més profunda quin és el seu funcionament , hem aprés a  instal·lar correctors ortogràfics, afegir gadgets, ha millorar el seu disseny, hem parlat una mica sobre els RSS i se'ns ha ensenyat una pàgina molt interessant anomenada delicious on cada persona pot enganxar i compartir a través d'un compte les seves eines de treball o pàgines d'interès, és un programa gratuït que ens dóna la possibilitat de guardar les nostres pàgines webs preferides a la xarxa, podent accedir a elles des de qualsevol lloc. I a partir d'això i d'algunes tasques encomanades s'espera que millorem el nostre Bloc.



Aquí us deixo una presentació on s'explica què és, els seus avantatges, els seus desvantatges i altres coses  molt interesants.

 

La interactivitat




Les idees més destacades:

- Vannevar Bush va proposar un model on es poguessin enllaçar diferents conceptes situats a llocs diferents, connectats a través de punts de connexió, i aquests punts de connexió havien d’operar com la ment humana , és a dir a través de l’associació d’idees.

- Ted Nelson va ser el creador d’ un projecte anomenat Xanadú, que era semblant a l’Internet que coneixem avui en dia. Tot i que aquest projectar va fracassar , va introduir idees molt rellevants com són el hipertext que eren diferents informacions relacionades i el hipermèdia on s’hi van afegir imatges, sons i animacions.

-Douglas Englebart, va fer uns avenços importantíssims, com per exemple el ratolí, que permetia la comunicació interactiva amb l’ordinador , i així van començar a aparèixer els primers programes interactius en format CD-ROM , i tot i que el primers tenien propòsits educatius van ser els videojocs interactius els que van tenir un gran èxit.

- Avui en dia la interacció amb els ordinadors a més de tenir aplicacions educatives i lúdiques, en té de socials i comercials. La clau de la interacció és la interfície, es a dir, el conjunt de grafismes i d’opcions que fan possible el diàleg entre la persona i l’ordinador, una bona interfície convidar a actuar, i no només a mirar.

Benvinguts

Hola a tothom,

Sóc l'Alba, tinc 19 anys i estic cursant 1er del grau Educació Infantil a la universitat  Ramon Llull. Vaig cursar batxillerat a l'IES Joaquim Mir de Vilanova i la Geltrú, on jo visc.

Aquest bloc l'utilitzaré per penjar apunts, informació, enllaços, etc. Relacionat amb el meu grau. Intentaré actualitzar-lo  mínim un cop per setmana. Us convido a que comenteu, participeu i espero que  en disfruteu!

 ¡Benvinguts!

dissabte, 17 de setembre del 2011

Primera classe de GTIC

A la primera classe de Gestió de la informació i TIC, dijous 15 de Setembre,  vam conèixer el que serà el nostre mestre de GTIC, en Jordi Simón. 
Ens va presentar el bloc i com crear-ne un, vàrem parlar una mica per sobre en què consistirien les classes i la importància que tindrà el bloc durant els nostres estudis.

Més tard vam comentar quines eren les nostres mencances en el camp de la informàtica i que havíem de fer per millorar-les.

Seguidament en Jordi Simón ens va donar les pautes sobre el què era més adequat escriure en un bloc encarat de forma professional i de quina manera fer-ho. 


Per saber més sobre que és un bloc CLICA AQUÍ