El dia 23 de setembre, a la classe de COED, vam parlar sobre les diferències entre una llengua i un llenguatge.
Abans de poder començar a diferenciar un de l'altre, a casa vam haver de llegir un article de deures que tractava sobre aquest tema (TUSON, J. (1984). Lingüística. Barcelona: Barcanova (p.45-50) ). Una vegada llegit, a clase vam passar a diferenciar llengua i llenguatge
El llenguatge no és només l'instrument que fem servir per comunicar-nos. La complexitat d'aquest va molt més enllà. És la facultat humana de poder comunicar els propis pensaments o sentiments a un receptor o interlocutor mitjançant un sistema o codi determinat de signes auditius i vocals.
El llenguatge humà es pot diferenciar del llenguatge de les altres espècies animals, primerament per la quantitat d'utilització d'aquest, també per la qualitat, ja que el llenguatge humà posseeix diversos nivells: discurs, oració, sintagma, morfema i fonema. A més a més ens dóna la possibilitat de crear. Per tant només els humans posseïm un llenguatge tan complex i ric que ens deixa expressar situacions, sensacions, idees... inclús fer referència a fets o coses absents en aquell moment. També ens permet l’expressió lliure i interior i és la causa del diàleg que mantenim amb nosaltres mateixos.
Gràcies a aquests factors podem afirmar que només els éssers humans gaudim d’un llenguatge complex i elaborat que ens permet l’expressió verbal de sensacions, situacions, idees.. etc i a més fa que sigui possible fer al•lusió a elements i situacions absents en un precís moment.
El llenguatge presenta diverses manifestacions en les diferents comunitats del nostre planeta. Aquestes manifestacions són el que coneixem com una llengua o idioma, com l’Espanyol, l’Anglès o el Francès. La llengua es un sistema de signes propi d’una comunitat la finalitat de la qual és la comunicació verbal o escrita.
El llenguatge sempre està concretat amb una llengua, i a través de la llengua es transmet de generació en generació la memòria d'un poble, d'una civilització, tradicions,llegendes d'una comunitat. Tots aquest coneixements estan impregnats en la mateixa llengua, tanmateix tota la basant científica i tècnica, seria inexplicable sense la seva pròpia llengua.
La llengua també crea identitat a les persones, és necessària i fonamental per desenvolupar un discurs, per tant és impossible pensar sense el suport d'una llengua.
Per acabar, destacar que depenent de la finalitat de la nostra parla, el llenguatge tindrà una funció o una altra.
Bibliografia: TUSON,J (1984). Lingüística. Barcelona: Barcanova (p45-50)