dijous, 27 d’octubre del 2011

VIDEO I EDUCACIÓ

A classe de G.TIC vam realitzar la lectura del primer capítol del llibre "Video y Educación".

IDEES I CONCEPTES PRINCIPALS DE LA LECTURA.

L'escola necessita transmetre més coneixements a través de la imatge, per tant és necessari desenvolupar l'hemisferi dret del cervell per així treballar d'una forma molt més sensorial, i intentar fer un equilibri entre la realitat escolar i la social, ja que actualment estem envoltats d'estimuls que ens fan treballar l'hemisferi dret, és a dir les sensacions.

El llenguatge audiovisual comunica les idees a través de les emocions.
Hemisferi esquerre
Hemisferi dret
Controla la part dreta del cos
Controla la part esquerra del cos
Treballa d’una forma més racional
Treballa d’una forma més sensorial
Li correspon el desenvolupament lineal,
lògic i racional del pensament, les operacions d’anàlisis i sintaxis, la percepció dels esquemes significatius i la disposició ordenada de les seqüències. (Funcions lligades al llenguatge i a l’abstracció)
Funcions com el reconeixement immediat dels rostres, la distinció i el record de les formes, discriminació d’acords musicals i reconstrucció mental de conjunts a partir dels seus fragments. (Funcions espacials no-verbals)
Més sensibilitat per tot el que és visual.
Més sensibilitat per tot el que és acústic.
És el dominant, intel·lectual i analític
És el secundari i del repòs.
Llegir un text: anàlisi gramatical i lògic. Ens arriben idees, informació, continguts,
conceptes...
Veure una imatge: operació sintètica. Ens arriben sensacions.

Exemple de com treballa l'hemiferi dret:
 

Retallar, escalar i retocar una imatge amb el Gimp.

Avui a la classe de GTIC em treballat el programa Gimp. Hem fet una pràctica amb una foto del bloc de l’assignatura.

 
Hem començat desant la imatge original al nostre ordinador.

imatge original

 

Hem retallat un troç de la imatge original.

1.     Vaig a la caixa d'eines
2.     Clico al icona de cúter
3.     Arrossego el cursó creant el quadre que vull retallar i clico la tecla enter.

resultat: imatge retallada


  Hem Escalat; reduir el nombre de píxels del conjunt de la imatge
  1. Clico a escalar
  2. Cliquem a: escala
  3. Desem la imatge resultant
  4. Posteriorment ens surt una finestra anomenada "guardar como JPEG", veiem una barra horitzontal que es per retocar la qualitat ( contra més gran sigui el número més qualitat tindrà, contra més petit sigui el número menys qualitat tindrà la imatge).
  5. Desem de dues maneres aquesta imatge: amb qualitat 93 (bona) i amb qualitat 8 (dolenta) 
 resultat: imatge escalada (bona qualitat)                        











resultat: imatge escalada (mala qualitat)

















dimecres, 26 d’octubre del 2011

Com parlar bé en públic.

El llibre com parlar bé en públic té dos objectius clars: un, fer-nos entendre que la comunicació oral es molt important i dos,que mitjançant eines i tècniques es pot aprendre.


Apunts del llibre: Com parlar bé en públic. Joana Rubio i Francesc Puigpelat. Ed. La butxaca
Aquests han estat els meus deures:


COM PARLAR BÉ EN PÚBLIC

dilluns, 24 d’octubre del 2011

Documentar, una mirada nova

A seminari hem llegit Documentar, una mirada nova. Us deixo les meves reflexions i espero que us incitin a llegir-lo.
 
El llibre Documentar, una mirada nova m’ha aportat moltes idees, i he vist que hi havia coses que desconeixia totalment, d’altres que havia vist durant algunes de les meves feines en escoles i d’altres que mestres de les escoles no deixaven fer als alumnes; per tant, m’ ha ajudat a ampliar els meus coneixements d’una forma molt positiva .

El llibre, comença parlant de la importància de la documentació, i m’ha fet pensar molt en la importància d’aquesta. Els infants viuen en un món en el qual els canvis de la societat, la tecnologia i la cultura són cada cop més ràpids i succeeixen de forma habitual, per això cal tenir una ment flexible que ens ajudi a aprendre coses noves i per tant, transmetre’ls-hi a ells. El llibre ens posa l’exemple de l’Escola Barrufet.

Seguidament,  comencen les trenta històries, trenta mirades cap al món dels infants,  trenta situacions de la vida quotidiana dels nens d’aquesta escola explicades per mestres i amb un seguit de fotografies que ajuden a fer més amena la lectura i entenedores les històries.
M’ha estat molt útil aquest suport visual, ja que veus tot el que expliquen i no fas servir la teva imaginació sinó que, veient la foto ho associes a experiències personals. 

En general tots els capítols m’han agradat força, però si en tingués que destacar un, a nivell personal destacaria “La fantasia”.
 El Pau i la Bruna juguen amb una cistella plena de cargols de mar al joc de sentir el mar, aquest fet fa que d’allà neixi el record i fantasies sobre allò que un dia van veure en el mar. El meu avi per part de pare era pescador, i recordo que la meva mare tenia un cargol de mar al capçal del llit. Cada nit quan anava al seu llit perquè em llegís el conte jo escoltava el mar i abans que pogués començar a llegir-lo jo li explicava una petita història del que havia sentit, cada dia diferent.

Els altres capítols que m’han fet reflexionar molt han estat els del menjar. L’any passat vaig estar de monitora de menjador en una escola, i duia una classe de P4, el menjador era petit, 3 taules llargues i a cada taula les dues classes de cada curs d’infantil. Quan entravem amb els nens ja tenien la taula parada, el menjar als plats i tot tallat. No tenien accés a ganivet ni a les gerres d’aigua, tenien el got ple. En canvi el llibre parla de donar responsabilitats al nen parant taula i fent coses per a si mateix. Suposo que a l’escola per espai i infraestructura els nens han d’anar ràpid perquè desprès venen més torns. El llibre m’ha fet reflexionar en aquest punt, no sé fins a quin punt els nens han de tenir autonomia  alhora de menjar ni si tot el que vaig aprendre a l’escola es erroni.

 Per últim m’ha sobtat l’últim apartat Quan la curiositat no s’esgota jo crec que s’ha de documentar tan allò positiu com allò negatiu, evidentment no de la mateixa manera, però si que les coses negatives s’haurien de documentar per deixar constància i d’aquesta manera poder treballar-les i reforçar-les. Es evident que cal documentar les coses positives, ja que són experiències que els infants creen a traves de la seva imaginació i del seu aprenentatge, i molts d’aquests son únics, i a la vegada es veuen els processos de cada un d’ells.

La reflexió i la opinió que vull donar sobre aquest llibre, es que val molt la pena llegir-lo ja que aprens moltes coses,  segur que hi ha molta gent que no s’havia plantejat moltes situacions que ofereix el Llibre, i no sabia tan sols que es podia documentar l’aprenentatge dels infants. Crec que el documentar genera l’entusiasme i el creixement personal de les persones que participen en aquest treball. Documentar com aprenen els infants és una de les qüestions fonamentals de l’escola activa, de l’escola que valora, respecta i confia en l’ infant del qual desconeixem els límits del seu potencial i tot allò que pot arribar a aprendre. Els nens necessiten experimentar per ells mateixos, saber de que son capaços, manipular objectes de la vida diària, per que així s’estimulin a partir de sentiments, de tocar les coses, agafar-les, mirar-les... Amb això vull dir, que m’ha agrada’t descobrir que es documentin els aprenentatges dels infants, i quan jo sigui mestre m’agradarà poder documentar com aprenen els meus alumnes.

En definitiva, el llibre m’ha deixa’t bon regust de boca el llibre, tant que ja li he passat a la meva tieta, que fa unes setmanes va ser mare dient-li que és fixés en certs capítols, ja que són coses que poder mai et planteges deixar fer al teu fill i realment són útils per al seu desenvolupament. Es molt interessant, el guardaré i a mi personalment espero poder posar-lo en pràctica en un futur!

Us deixo també una altre opinió: 
Espero que us sigui força útil!

divendres, 21 d’octubre del 2011

Recitació


Avui divendres hem començat la classe de COED  escoltant un poema recitat per la Rosa.

"A l'atzar agraeixo tres dons:
haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel"
 Maria Mercè i Marçal.           

Aquest poema ha servit per explicar-nos el tipus de poema que haurem de buscar per recitar una a una totes les alumnes de la classe a partir de novembre. Hem de cercar un poema que ens identifiqui i fer-lo nostre per poder-lo recitar de manera correcta.

A continuació, em recitat un petit travallengües

“Una gallina xica, tica, mica, camacurta i ballarica, va tenir sis fills xics, tics, mics, camacurts i ballarics. Si la gallina no hagués estat xica, tica, mica, camacurta i ballarica, els seus fills no haurien estat xics, tics, mics, camacurts i ballarics.”

Desprès, hem vist un tros d’un programa del canal 33 sobre un homenatge el poeta Miquel Martí i Pol, on em pogut diferenciar tres tipus diferents de recitar:

  •  Recitació teatral  
Una recitació tractada amb humor i teatralitat.
  • Recitar des del cor 
Una recitació com si digues el vers, com si li surtis del cor.  
Posant sentit a les paraules.   
  • Recitació llegida  
Una recitació llegida, on no s’expressa tant sentiment.

Consells:
Qui llegeix ha de tenir present que qui escolta ha de fer un poses de reconstrucció de la imatge.
Per això és important anar a poc a poc perquè qui escolti pugui tenir temps a recopilar i elaborar el que acaba de dir.
(Després de les comes és recomanable esperar tres segons. Després de cada punt és recomanable esperar cinc segons.)

dijous, 20 d’octubre del 2011

Com buscar imatges i música sota la llicència Creative Commons


A la classe d’avui de GTIC hem après a distingir quines imatges podem o no podem baixar 
d’Internet. El mateix hem fet amb la música

Hem consultat tres pàgines diferents:

Imatges:

-Búsqueda avanzada
-Triar l’opció de: Buscar sólo dentro de contenido con licencias de Creative Commons.
D’aquesta manera el cercador buscarà totes les imatges que tu pots utilitzar legalment.

-Fer-te un compte
-Seleccionar la imatge i mirar: view image license

-Búsiqueda avanzada
-Derechos de uso: se puede utilizar o compartir libremente


Música:

Aquesta pàgina et permet descarregar-te tot tipus de música legalment. 

http://search.creativecommons.org/
En aquesta pàgina podem trobar totes aquestes webs (entre d’altres) per poder utilitzar tot tipus de música i fotografies sota la llicència Creative Commons 

Treball col·laboratiu wikipedia: Atenció a la diversitat


A classe de GTIC hem afegit o completat una entrada de Viquipèdia per grups. Ho he fet amb l’Elena, la Clara, la Mari, la Maria i el Raúl, sobre l’atenció a la diversitat.



Per fer-ho, vam crear un compte a wikispace i aixì vam poder treballar la informació, previament  varem seleccionar una entrada ja existent a la wiquipedia, i al veure que en castellà hi havia força información vam decidir crear-la en català. 


L'experiència de fer el treball col·laboratiu sobre la wikipedia ha estat bona, ja que he après a com funcionen les wikis; com es crea un Wiki, parts d'un Wiki,  com s'edita, les discussions,  els enllaços, les fonts i les cites, etc.
També he descobert que el wikispace és una bona eina per fer un treball col·laboratiu, on a partir de les discussions anem opinant i afegint información, a la vegada que podem anar modificant el treball.

Deixó l’enllaç a l’article que hem modificat:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Atencio_a_la_diversitat

dimarts, 18 d’octubre del 2011

Models de descripcions


Avui a classe de COED, la Rosa ens ha donat un dossier sobre la descripció; què és, tècniques descriptives, etc. On hi figura tota la informació necessària per el treball que hem de fer (la descripció d'un/a company/a).

1. Cançons


"Jennifer"- Els catarres"


2. Poesia visual 














Joan Brossa
Comentari poema visual: El poema esdevé una arma tant o més poderosa que qualsevol arma de foc.

3.Poesia:
 







Guernika, de Palau i Febre


4.Novel·la:












La tramuntana, de Josep Pla

5.Assaig: 

Salvador Espriu vist per Josep M, Espinàs a Relacions particulars.

6.Conte:  

Abiyoyo- De Xesco Boix

7.Vídeo:


"Anunci Estrella Damm 2009"

divendres, 14 d’octubre del 2011

La competència comunicativa

"Allò que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç en contextos culturalment significants."
Gumperz i Hymes.

La competència comunicativa és la capacitat d'usar correctament una llengua per expressar i entendre missatges. El terme va ser creat per Dell Hymes el 1966 per a les llengües estrangeres i englobava les quatre destreses tradicionals (llegir, escriure, escoltar i parlar) més el component gramatical. És un concepte central en didàctica de la llengua, que veu com a màxim objectiu dels professors aconseguir la competència comunicativa dels seus alumnes. Suposa un apropament a l'ús real de la llengua i no sols el teòric, és a dir, considerar l'idioma com un instrument de comunicació i no com un simple objecte d'estudi.

Aprendre a parlar és una experiència social.

 Components de la competència comunicativa:

- Competència lingüística/gramatical
- Competència sociolingüística
- Competència discursiva
- Competència estratègica

a continuació us adjunto un seguit de diapositives on trobareu aquesta explicació més detallada:
 

Copiar o robar


Ahir a la classe de GTIC vam parlar sobre la diferència entre copiar i robar. Vam veure el vídeo del qual deixo el link a continuació. 

Penso que és força interessant i divertit per pensar sobre aquest tema. Robar està malament, però copiar encara és pitjor perquè estàs agafant una cosa d'una altra persona sense demanar permís. Per això copiar llibres, músiques, pel·lícules... es considera una cosa il·legal, perquè tu no tens cap consentiment de l'autor.

El nostre objectiu és que quan arribem a una pàgina sapiguem si la podem copiar o no.



Llicència Creative Commons:
Quan un autor posa la llicència Creative Commons en la seva pàgina web, blog... dóna permís perquè es pugui copiar el seu contingut. També pot decidir si accepta que s’utilitzi com a finalitat comercial o permeti que es facin obres derivades.
El primer que hem fet, es posar aquesta llicència en el nostre blog.   









Per a més informació, mireu aquesta entrada.

Copyleft: significa que és permet la còpia mitjançant una llicènca.
Per el contrari tenim:

Copyright: (dret de còpia) No és permet la còpia

Free no significa "gratuït" sinó "lliure", lliure distribució. 

dijous, 13 d’octubre del 2011

Google docs


A la classe de GTIC hem après com es fan els google docs ii hem fet unes activitats per començar treballar amb aquesta nova eina. 



  • Serveix per col·laborar i compartir un document el qual està directamente a Internet.
  • Les adreces s’adjunten a un sol document.
  • Tots els articles queden en un únic lloc on organitzar-los i editar-los.
  • És accessible des de qualsevol ordinador amb connexió a la xarxa.
  • No hi ha problemes de variacions diferents.



En aquest esquema podem veure d'una manera senzilla com es comparteixen els documents Google Docs: